Vin til pinnekjøtt | En tradisjonell julerett med lang historie

Tilbake til Vin og Mat
vin til pinnekjøtt, Pinnekjøtt, Veien til vin
Pinnekjøtt er en tradisjonell norsk matrett av saltet og tørket ribbe av sau som har vært brukt særlig som festmat til jul.

Vin til pinnekjøtt, kanskje en av julens mest spennende kombinasjoner. Pinnekjøtt er saltet og tørket fårekjøtt som dampes og gjerne serveres med pølser, en søtlig rotmos og kraft. Fårekjøtt er smaksrikt og krever en vin med tilsvarende smakskraft for å skape harmoni. Pinnekjøtt inneholder dessuten en del fett, noe som krever høy syre i vinen for at måltidet ikke skal bli for tungt.

Samtidig kan det være utfordrende å finne en god vin til pinnekjøtt da det salte preget i pinnekjøttet og sødmen i rotmosen ofte krever mye. Saltpreget på pinnekjøttet kan balanseres av sødme i vinen, mens sødmen i rotmosen kan få en tørr vin til å virke sur.

Pinnekjøtt finnes i to hovedutgaver: urøkt og røkt. Begge utgavene har ganske høyt fettinnhold, noe som går greit med vin, bare den er frisk nok. Begge er også ganske salte, noe som er mer utfordrende, men håndteres bra av viner med både friskhet og sødme.

Utover poteter, som er nøytrale og uproblematiske, er det kålrotstappe eller annen form for rotmos som er det mest vanlige tilbehøret. Slik stappe eller mos er ganske sødmefull på smak, og vinen bør derfor også ha god sødme. Noen bruker vossakorv ved siden av, og den ligner på pinnekjøttet både hva angår smak og fettinnhold, men den er røykt, og derfor ikke så god sammen med rødvin.

Urøkt pinnekjøtt

Serverer du urøkt pinnekjøtt vil de fleste nok foretrekke at dette blir fulgt av en god rødvin. Igjen vil det være rotmosen vi serverer som tilbehør til kjøttet som vil ha mye å si for hvilken vin vi velger, og som for hvitvin, bør vi også ved rødvin, gå for en sødmefylt og fruktig vin. Rødvinen kan gjerne være fyldig, men bør ikke ha for mye garvestoffer og i så måte utmerker viner laget på Pinot noir eller Zinfandel-druen seg.

Når det gjelder Pinot Noir kan du med fordel styre utenom Burgund og til et varmere strøk, hvor vinene får litt mer kropp og sødme. Vi har derfor tatt med en tradisjonell barbera fra Piemonte og en pinot noir fra California blant våre anbefalinger.

Kombiner med: Pinot Noir, Barbera d’Alba

Best å unngå: Rødviner med mye garvestoffer

Røkt pinnekjøtt

I utgangspunktet anbefaler man gjerne hvitvin til røkt kjøtt, da rødvin sammen med røyken har en tendens til å skape en litt metallisk bismak i munnen. Siden pinnekjøttet er fett, bør vinen ha en god syrefriskhet og siden vi gjerne spiser kålrotstappe, som har en sødmefylt smak, som tilbehør til pinnekjøttet, bør vinen derfor også ha en god sødme.

Her er selve klassikeren kanskje en tørr eller halvtørr Riesling, noe man sjeldent går feil av. Spesielt hvis du i tillegg til lammekjøtt også serverer ribbe, da vinen vil passe utmerket til dette også.

Kombiner med: Riesling

Best å unngå:  Rødviner generelt

Visste du: Mange steder på Vestlandet heter pinnekjøtt rett og slett ribbe, og det er rimelig, for råvaren er jo saueribbe.

Les mer om vin


bobler til 17 mai, Bobler til 17 mai: Her er 10 gode alternativ, Veien til vin

Bobler til 17 mai: Her er 10 gode alternativ

17. mai er en dag fylt med feiring og glede, og det er ingen bedre måte å markere…

vinproduksjon, Klimaendringenes påvirkning på vinproduksjon, Veien til vin

Klimaendringenes påvirkning på vinproduksjon

Klimaendringer har en stor innvirkning på vinproduksjon og kan påvirke kvaliteten…