Vin til fransk mat | Dette bør du tenke på

Tilbake til Vin og Mat
vin til fransk mat, Fransk mat, Veien til vin
Skål med fransk løksuppe er nydelig med vin

Vin til fransk mat er en viktig del av fransk matkultur og kjent for å være noen av de beste i verden. Frankrike har mange ulike vinregioner og druetyper, noen av de mest kjente er Bordeaux, Burgund, Champagne og Rhône. Et viktig prinsipp i fransk vinkultur er å matche vinen med retten, en god regel er å matche en kraftig vin med en kraftig rett og en lettere vin med en lettere rett.

Scroll for å lese om ulike retter

De franske klassikerne

En av de mest kjente og elskede rettene i Frankrike er bouillabaisse, en fiskesuppe fra sør-Frankrike. En god vin til denne retten er en klassisk Rhône rødvin, som Châteauneuf-du-Pape, som har smaker av svarte bær, tørket frukt, lakris og krydder.

Coq au vin, en tradisjonell rett fra Burgund, består av kylling som er braisert i vin, løk, hvitløk og bacon. En god vin til denne retten er en Burgund Pinot Noir som har smaker av svarte bær, plomme, tobakk og lakris.

Ratatouille, en vegetarisk rett fra Provence består av grillet aubergine, paprika, løk, tomater og zucchini. En god vin til denne retten er en Provence rosévin, som har smaker av jordbær, bringebær og sitrus.

Ost som camembert, brie og roquefort er også en viktig del av fransk matkultur og passer godt til en god vin. En god vin til ost er en tørr søt vin som Sauternes eller en tørr hvitvin som Chardonnay.

Det er viktig å vite at rødvin generelt passer bedre til kjøtt, mens hvitvin passer bedre til fisk og skalldyr. En annen viktig regel er å ikke servere en vin som er eldre enn retten, det vil si at en eldre vin skal ikke serveres med en nyere matrett.

Så i korthet, Vin til fransk mat er en viktig del av fransk matkultur, og det er viktig å matche vinen med retten for å få den beste smaksopplevelsen. Frankrike har mange ulike vinregioner og druetyper som passer perfekt til de tradisjonelle franske rettene. «Vin til fransk mat» er en viktig del av fransk matkultur, og et viktig aspekt å vurdere når man skal velge vin til franske retter.

Få en kort introduksjon om Fransk mat her

Visste du: Frankrike er verdens største produsent av ost, med mer enn 365 forskjellige ostetyper.

Les mer om vin


bobler til 17 mai, Bobler til 17 mai: Her er 10 gode alternativ, Veien til vin

Bobler til 17 mai: Her er 10 gode alternativ

17. mai er en dag fylt med feiring og glede, og det er ingen bedre måte å markere…

vinproduksjon, Klimaendringenes påvirkning på vinproduksjon, Veien til vin

Klimaendringenes påvirkning på vinproduksjon

Klimaendringer har en stor innvirkning på vinproduksjon og kan påvirke kvaliteten…