Verdens kanskje viktigste vinland

Stort sett all fransk vin får navn etter stedet den kommer fra. Det kan være en region, en landsby eller til og med en enkelt vinmark – og jo mer nøyaktig stedsangivelse vinen har, jo høyere kvalitet skal den holde.

En vin fra en navngitt grand cru-vinmark i Chablis rangeres høyere enn en vin som «bare» har Chablis på etiketten. Slike lovregulerte vinområder kalles appellasjoner og har ulike krav til produksjonen av vinen.

Frankrike strekker seg over et stort geografisk område med en bra variasjon både i klima og jordsmonn, noe som gjør det i stand til å produsere svært ulike typer vin.

Siden den franske måten å lage vin på har vært forbildet for mange land, særlig i den nye verden, har også druetypene blitt tatt i bruk verden over. Særlig de røde druene cabernet sauvignon, pinot noir, merlot, syrah og de hvite chardonnay og sauvignon blanc blir dyrket i de fleste vinproduserende land i verden og utgjør store deler av verdens vinproduksjon

Man wearing hat haversting grape in vineyard

Noen av de mest kjente distriktene

Champagne er mest kjent for sin musserende vin med samme navn. Et utvalg produksjonssteder for champagne ble i 2015 oppført på UNESCOs verdensarvliste under samlenavnet Champagnedistriktet.

Burgund er verdens kanskje mest komplekse vinregion. Den har flere AOC-appellasjoner enn noe annen og her finner du mer enn 3000 enkeltprodusenter, noen med bare noen få rader med edle vinranker.

Bordeaux er et vindistrikt hvor 90% av all vin som produseres er rødvin.Bordeaux er et tradisjonsrikt område, men byr også på lett tilgjengelig og anvendelig vin.

Se vinmonopolets utvalg av Fransk vin

Visste du: Det var en munk med navn Dom Pierre Pérignon som oppfant måten å lage Champagne på mens han eksperimenterte på nye metoder.

Les om andre regioner


Nothing found.